Gastro – Región Malá Fatra

Gastro

Nášmu regiónu dominujú majestátne štíty Malej Fatry, ktoré držia ochrannú ruku nad všetkými troma oblasťami, ktoré ho tvoria. Spoznať môžete zákutia Národného parku Malá Fatra, mestá a obce nášho regiónu, ľudí, ktorí tu žijú. Ak by ste chceli spoznať Malú Fatru ešte viac a ešte lepšie, odporúčame vám ju ochutnať.

Patríte k tým, ktorí radi ochutnávajú miestne špeciality a tradičnú kuchyňu? Ste vyznávačmi modernej gastronómie alebo pri výbere jedál uprednostňujete skôr klasiku? U nás si z jedálneho lístka určite vyberiete. Pretože u nás platí, že v Malej Fatre hladní nebudete.

Rodisko Juraja Jánošíka – Terchová je preslávená slovenskými špecialitami, ktoré vám ponúkajú mnohé štýlové reštaurácie a koliby. Ochutnajte bryndzové alebo kapustové halušky, pirohy alebo strapačky. Ak chcete spoznať Malú Fatru naozaj dokonale, odporúčame vám ochutnať špeciality z baraniny, pečené kolená, rebrá alebo zabíjačkové špeciality. Určite neoľutujete.

Tradičná domáca výroba piva v Terchovej

Pivo Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012 priamo pod dohľadom skúseného sládka. Ponúka pivko bavorského typu, dobrú 11, s obsahom alkoholu 4 – 5% a tmavú 13-stku špeciál. Spolu s technológiou dotvára pivko výrazná osobnosť jedného z najstarších sládkov na Slovensku, pán František, rodák z Moravy. Výrobe tohto zlatého moku sa majster sládek venuje už pekných 40 rôčkov a svoje skúsenosti nielen zo Slovenska, ale aj zo známych zahraničných pivovarov, primiešava počas varenia do Piva Vŕšky. Netreba viac hovoriť vychutnajte si terchovské domáce nepasterizované pivo Vŕšky priamo v pivovare alebo v neďalekej reštaurácii Drevenice Terchová resort.

Raňajkujte v reštaurácii, večerajte v kolibe

Reštaurácia Hotela Gavurky*** ponúka širokú ponuku jedál priamo v hoteli. Vychutnajte si na raňajky párky s vajíčkami z domáceho chovu a k tomu čerstvý chrumkavý chlebík. Aké by to bolo byť ubytovaný v Terchovej a nenavštíviť pravú slovenskú kolibu. Na večeru vás pozývame do Jánošíkovej koliby hneď vedľa hotela Gavurky. Personál v kroji s červenou stužkou vo vlasoch je pripravený vám splniť tie najtajnejšie priania. Čakanie na jedlá si skráťte malou prehliadkou dobových predmetov, ktoré zdobia interiér útulnej koliby.

Naším tajným typom na predjedlo je výborná bryndzová pomazánka s cibuľkou a domácim chlebíkom. Ako hlavné jedlo zvoľte overené úhrabky – zemiaky so slaninkou, cibuľkou a kyslou kapustou. Čím iným uhasiť smäd ak nie zakysaným mliekom. Jánošíkova koliba naplní brušká aj tých najväčších jedákov.

Kuchyňa starých materí pri tónoch Terchovskej muziky

Tradičná domáca kuchyňa v krásnom prostredí typickej slovenskej koliby, obsluha v kroji a Terchovská muzika, ktorá umocňuje tradičnú atmosféru Terchovskej Koliby Diery. Hriech by bol nenavštíviť toto čarovné miesto pri zostupe z Jánošíkových dier alebo len tak po ceste na Oravu.

Naším tajným typom, ktorý sa oplatí vyskúšať sú domáce bryndzové halušky a kapustové strapačky – lepšie ste ešte nejedli!

Zážitok z jedla s výhľadom na vrcholy Malej Fatry

Spojenie zážitkovej gastronómie s dokonalou harmóniou chutí a prezentácie na tanieri ponúka reštaurácia Wellness Hotela Rozsutec. Neexistuje jedlo z jedálneho lístka, ktoré by nepotešilo vaše chuťové poháriky a neulahodilo očiam. Na výber máte jedlá tradičnej domácej kuchyne alebo modernej gastronómie. Za nás vyberáme niečo menej tradičné a to krémové cviklové rizoto s parmezánom a kôprom, ktoré dokonale ladí s pohárom vychladeného bieleho vínka.

Obed v horách ako od mamy

Kotlíkový guláš, pečená klobása alebo tradičné bryndzové halušky. Zažeňte hlad na jedinej celoročne otvorenej chate v objatí prírody Malej Fatry. Jedlo ako od mamičky si zamilujete. Smäd zaženiete orosenou dvanástkou. Po takejto gurmánskej kombinácii sa vám bude len ťažko odchádzať.
Návrat hore