Home PageDovolenka zimaJedlo a pitieGastronómiaPivovar Vŕšky

Pivovar Vŕšky

Prvý horský domáci Pivovar Vpivovar vrskyŕšky

Pivo Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012 priamo pod dohľadom skúseného sládka. Ponúkame vám pivko bavorského typu, dobrú 11, s obsahom alkoholu 4-5% a tmavú 13-stku špeciál. Postupne pri špeciálnych udalostiach budeme pridávať ďalšie obľúbené druhy piva.

Špičková česká technológia minipivovaru, ktorá je na Slovensku ojedinelá, zaručuje kvalitný technologický proces. Spolu s technológiou dotvára pivko výrazná osobnosť jedného z  najstarších sládkov na Slovensku, pán František, rodák z Moravy. Výrobe piva sa majster sládek venuje už pekných 40 rôčkov a svoje skúsenosti nielen zo Slovenska, ale aj zo známych zahraničných pivovarov, primieša počas varenia do Piva Vŕšky.


Pivo Vŕšky sa varí tradičným českým spôsobom – na dva rmuty
 - pričom sládek strávi uvarením 10hl aj s prípravou asi 14 hodín. Na dobre uležané pivko si treba aj náležite počkať, pivo zreje v tankoch ďalších 10-15 dní a potom leží ešte ďalších 10-15dní. Pritom je potrebné ho každý deň ochutnať, sledovať teplotu a tlak v nádobách a správne rozhodnúť, kedy je čas na sudovanie. Správne načapovať kvasinkové pivo sa treba tiež naučiť , pretože jeho penivosť je vyššia, ale potom tá radosť z krásnej krémovej čiapočky!

A prečo doporučuje sládek František práve pivko z Prvého horského Pivovaru Vŕšky?

Keďže je to chlap na mieste a rád sa s vami o jeho srdcovke porozpráva, vždy má pre všetko vysvetlenie, tu je jeho odpoveď:

“Naše Pivko Vŕšky je kvasinkové, živé, obsahuje veľa vitamínu B, takého potrebného pre život, a ako sa hovorí, správny chlap sa prejaví pri druhom-treťom pivku, takže je určite v primeranom množstve vhodné pre potešenie, ako dám, tak aj pánov…”.

Viac o domácom nepasterizovanom Pive Vŕšky sa dozviete priamo v Pivovare Vŕšky v Rezorte Drevenice Terchová, kde je možné si so sládkom dohodnúť aj prehliadku minipivovaru s degustáciou.